Iedereen is fotograaf

Daar is geen speld tussen te krijgen. De hele wereld heeft inmiddels een camera op zak en de meeste daarvan zitten in mobiele telefoons. Bijna niemand die zonder zijn mobiel de deur uit gaat. We leggen ons leven vast, maakt niet uit hoe, en delen veel van die foto’s met iedereen. Dit gaat met een bloedgang, namelijk rond de 40 miljoen foto’s per dag op Instagram alleen al. Onze generatie is het meest gefotografeerd ooit en dat zet te denken. Hoe bijzonder is een professionele fotograaf nu eigenlijk nog?

 

To filter or not to filter, that is the question

De meeste non-professionele fotografen (dat is dus bijna iedereen) schieten met hun telefoon om het schieten. Even een filtertje of hippe preset erover en hup, posten maar. Ik begrijp het wel, het is heel makkelijk en snel. Een soort AliExpress, maar dan voor foto’s. Maar wat zegt dit over de kwaliteit van de foto’s? Precies hetzelfde, je kunt en keer geluk hebben, maar de kwaliteit blijf je altijd zien. Presets en filters leggen de onkunde van non-professionele fotografen direct bloot en resulteert in onprofessioneel ogende fotografie. En dat is nu net wat je als professional niet wilt!

Men mag best trots zijn op hun leven, kids, werk, vrienden, vakantie, biertje, selfies of huisdier. Sterker nog, je kunt met jouw iPhone zelfs awards winnen, maar dan moet je wel iets kunnen: fotograferen. Door te schieten om het schieten zien de meeste van ons de schoonheid van fotografie volledig over het hoofd en zien ze niet wat er op dat moment eigenlijk toe doet. Fotografie is namelijk een geschenk. Nee, niet zweverig, het is echt zo. Het is een geschenk die, als je je ogen echt opent, iedereen (ja, wij allemaal) échte fotografen zou maken. Als je de wereld waarin we leven écht ziet, de momenten vangt die er écht toe doen, ontstaat er iets magisch en dat gun ik iedereen.

 

Toekomstmuziek

Dus als iemand roept ‘Iedereen is fotograaf’, dan zou dat ooit zeker een mogelijkheid kunnen zijn. En heel eerlijk, ik zou het toejuichen! Natuurlijk voel je je vanaf dat moment als professioneel fotograaf acuut onnodig, maar hoe mooi zou het zijn als we allemaal echt zo mooi zouden kunnen fotograferen en de essentie van elke nanoseconde in beeld zouden kunnen vangen!? De nabewerking zo verfijnd zouden kunnen toepassen op elke foto zodat ‘filters’ en ‘presets’ hetzelfde zouden klinken als bedraad bellen. Overigens is dat laatste een kwestie van tijd maar dat terzijde. En de professionele fotografen die dit lezen hoor ik al denken: Blijf alsjeblieft ver van ons dierbare vak vandaan, maar het is egoïstisch te denken dat fotografie van ‘ons’ is. Juist omdat het ons zoveel plezier geeft zouden we het moeten willen delen. De vraag is echter of iedereen wel fotograaf zoals ik net beschrijf wil zijn.

 

Wat is fotografie voor mij?

  • Fotografie opent de ogen, de geest en het hart.
  • Fotografie is een vorm van interactie.
  • Fotografie is een hulpmiddel om mijn creativiteit ruimte te geven.
  • Fotografie kan de tijd bevriezen om een dierbaar moment voor altijd te herleven, wat anders nooit zou kunnen.
  • Fotografie is een opening om vragen te stellen en schoonheid te zoeken.
  • Fotografie kan onze aannames uitdagen en nieuwe werelden blootleggen die we eerder niet kenden.
  • Fotografie heeft mij ook mijn introverte kant laten ontdekken waardoor ik niet meer alleen maar in mijn extraverte bubbel leef.

Fotografie is een vak, geen vingerbeweging

Al het bovenstaande heeft ervoor gezorgd dat ik het vak fotografie doorleef. Alle non-fotografen die foto’s schieten wil ik daarom vragen: Schiet! Maar voel en kijk verder dan die ontspanknop. Dat snel klikken is te makkelijk en je mist daardoor zo ontzettend veel. Er is genoeg ruimte in de fotografie wereld voor iedereen die eerst voelt, dan ziet en dan vastlegt. Blijf leren, blijf spelen, blijf jagen op dat moment totdat je weet wat je doet en wat de essentie is van die ene klik. Het is een schitterend vak, maar net als vele andere specialismen vergt het los van de techniek ontzettend veel training. Training van het oog voor het licht en compositie en training van het hart om te kunnen anticiperen op de momenten die waarde hebben. Alleen dan kun je jezelf of anderen later raken met die ene foto die je ooit schoot.

Is iedereen een fotograaf? Nog lang niet, maar het zou wel f#cking mooi zijn!

Liever een professionele fotograaf?

Iedereen is fotograaf-1

Iedereen is fotograaf-2

Iedereen is fotograaf-4

Iedereen is fotograaf-7

Iedereen is fotograaf-3

Iedereen is fotograaf-5

Iedereen is fotograaf-6